У БОЈНИКУ НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ ПРЕЗЕНТОВАЛА ЈЕ СВОЈЕ ПРОГРАМЕ

На презентацији која је одржана у Бојнику била су присутна 22 послодавца, а захваљујући одличној сарадњи са овом локалном самоуправом.

Како је казала Марија Стевановић из Одељења за посредовање у запошљавању и планирање каријере у сали Скупштине општине Бојник пружене су све потребне информације послодавцима из приватног и јавног сектора о условима запошљавања разних категорија лица.

Она је нагласила да је према статистичким подацима из јануара ове године на територији Бојника на евиденцији пријављено 1.746 незапослених, од чага 52 процента чине лица са завршеном или незавршеном основном школом, 44 одсто њих су особе са завршеном средњом стручном спремом, док 6. и 7. степен стручности покрива 4 процента незапослених.

Што се старосне структуре тиче лица до 30 година покривају 20 процената незапослених, лица преко 50 година заузимају 39 процената, док средња старосна доб заузима 41 проценат.

Како је истакла Марија Стевановић на територији општине Лебане на евиденцији незапослених је 3.517 лица према подацима из јануара ове године.Она додаје да је и на територији Лебана и Бојника евидентно смањење стопе незапослених, а то је илустровала податком да је у Лебану од 2017. до сада посао нашло 1.381 лице, док је у истом периоду у Бојнику мање незапослених за 641 лице.

Интересовање за запошљавање показало је у Лебану 15 послодаваца из приватног и јавног сектора.

НСЗ нуди 12 програма запошљавања са посебним акцентом на теже запошљиве категорије у које спадају лица са инвалидидетом. Два програма односе се на самозапошљавање, а остали на послодавце где се посебна пажња поклања стручној пракси и финансирању приправника са високом стручном спремом.Ни ове године нису заобиђени јавни радови. Стевановићева истиче да се сва лица о програмима могу информисати преко сајта НСЗ-а или лично код свог саветодавца.

Презентацију програма Национална служба запошљавања наставиће и у другим општинама Јабланичког округа.

Како закључује Марија Стевановић рад службе је транспарентан, а незапослена лице увек могу добити информације код својих саветодаваца.