ОД КВАЛИТЕТНИХ ПРОЈЕКАТА ЛОКАЛНИХ САМОУПРАВА ЗАВИСИЋЕ И ЊИХОВ РАЗВОЈ ИЗЈАВИЛА ЈЕ У БОЈНИКУ ПРЕМИЈЕРКА АНА БРНАБИЋ

Премијерка је у Косанчићу код Бојника обишла новопремљену Агро индустријску зону и том приликом захвалила Европској Унији чијим је средствима у износу од милион евра она и изграђена. Она је нагласила да се за завршетак инфраструктурног опремања ове зоне морају издвојити одређена средства и да њих могу да преусмере локална самоуправа и Влада преко Министарства привреде.

Она је указала на то да је завршено 50 одсто посла и да преосталих 50 одсто треба да буџетира локална самоуправа, али да ће се видети колико то Бојник може да реализује.

Уколико локална самоуправа то није у могућности, видеће се колико Министарство привреде може да помогне из буџета како би се завршило комунално-инфраструктурно опремање и да се индустријска зона Косанчић припреми и за неког страног инвеститора.

Зону треба припремити за потенцијалног страног инвеститора, али се морамо ослањати и на сопствене снаге и инвеститоре.

Брнабић је нагласила да је у Бојнику регистровано 1.650 газдинстава и да је ту у већој мери будућност развоја прво путем подстицаја укључивањем локалне самоуправе и ресорног министарства.Треба да видимо како да вам помогнемо да ојачате, шта је то што кроз подстицаје можемо да вам дамо за садни материјал, додатну едукацију, електрификацију поља, наводњавање – све оно што вашу производњу може да учини конкурентнијом и одрживијом, па онда да ви будете корисници ове индустријске зоне. То је оно на чему морамо да радимо сваки дан, поручила је Брнабић.

Премијерка је подвукла да је потребно веће ангажовање локалне самоуправе на изради пројеката чиме би се привукли потенцијални инвеститори без чекања да то учини држава.Велика је одговорност на локалној самоуправи да предложи добре пројекте и да то подстиче, не ослањајући се само на стране директне инвестиције, које су свакако важне, али ипак мора више да се верује у наше знање и способности.

Отправница послова Делегације ЕУ у Србији Матеа Норчич Станфард изразила је задовољство што се новац који је одобрен путем ЕУ ПРО пројекта утрошио наменски чиме се стварају услови за нова запошљавања.

Министарка за Европске интеграција Јадранка Јоксимовић истакла је да је за Агро бизнис зону заслужно њено министарство, што јој је посебно драго. Она је додала да је приоритет довођење потенцијалних инвеститора и позвала локално руиководство да се ангажује на том плану.

Председник Општине Бојник Небојша Ненадовић рекао је да локално руководство улаже огромне напоре на припреми разних пројеката који би помогли Бојнику да више не буде међу 40 најнеразвијенијих општина у Србији.

Желимо да реализујемо пројекте како са прекограничном сарадњом са Бугарском, тако и са Владом Србије. Један од успешних пројеката које смо урадили јесте управо овај у Косанчићу, који ће препородити општину и омогућити отварање нових погона и радних места, поручио је Ненадовић. Индустријска зона у Бојнику биће готова следеће године.