ОДРЖАНА МЕМОРИЈАЛНА АКАДЕМИЈА ЧИМЕ ЈЕ ОБЕЛЕЖЕНО 80 ГОДИНА ОД СТРЕЉАЊА НЕВИНИХ РОДОЉУБА

Овај достојанствени меморијални скуп отворио је заменик председника општине Дејан Стојановић који је у пригодној беседи нагласио да је пре 80 година Пуста Река занемела јер се тог 17. фебруара 1942. године десио најкрвавији злочин у историји овог краја јер су тог дана бугарски фашисти стрељали више од 500 становника Бојника и Драговца.

Он је подвукао „свако умире два пута, први пут када физички нестанемо са овог света, а други пут када умремо у сећањима“.

Стојановић је додао да је зато и ово Меморијално вече допринос да се не заборави све оно што се десило пре 80 година. Он је уједно истракао да је порука  да се овако нешто никада не понови.

О историјској позадини овог крвавог пира, али и другим догађајима беседу је одржао и  историчар проф.др Дејан Антић. Он је подвукао да је овај злочин нешто чега се увек морамо сећати као догађаја који је незабележен у историји људског рода.

Уметнилчки део овог меморијалног програма отворила је Вокална група Константин из Ниша, а у програму су учествовали и Ансамбл „Бранко“ из Лесковца.

Проесор историје Љиљана Петровић из Бојника говорила је стихове „Снажи ми Господи“. „Крвави рапорт бојничког хроничара“, аутора Милоша Милошевића Шике дочарао је првак крушевачког Народног позоришта Душан Јовић Ђуле ,а изведени су и фрагменти монодраме „Крвава хроника“, а велику пажњу привукли су и стихови монодраме  у извођењу талентоване Зоране Јовановић,

Својим појањем и свирањем на старим гуслама дешавања из 17. фебруара 1942. дочарао је и гуслар Радослав Додеровић.

Ова Меморијална академија припремљена је у циљу да се на достојанствен начин прикажу догађаји од 17. фебруара 1942. године, како не би пали у заборав, а послата је и порука да овако нешто никада не сме да се понови.На овој Меморијалној академији били су присутни и генерал потпуковник Милосав Симовић, начелник Полицијске управе у Лесковцу Томислав Илић, начелник Јабланичког управног округа Милош Ћирић, као и представници Српске православне цркве.