КРАЈ СПОМЕНИКА НЕВИНИМ ЖРТВАМА У БОЈНИКУ ДАНАС ПОЛОЖЕНИ ВЕНЦИ И ЦВЕЋЕ

Поводом 80 година од стрељања недужног народа Бојника и Драговца од стране бугарских фашиста, на Спомен гробљу у Бојнику одржан је комеморативни скуп у знак сећања на пале жртве.

У једном дану бугарски фашисти убили су више од 500 становника пусторечког краја, а жртве су биле жене, деца и старији.

Тим поводом јереј Јабланички Хаџи Иван Марковић уз саслужење свештенства овог краја служио је помен постарадим родољубима.

„Овај зверски чин представља један од највећих злочина сразмерно тадашњем броју мештана Бојника, злочин који никада не сме бити заборављен, рекао је заменик председника општине Бојник Дејан Стојановић који је потом прочитао традиционалну “Повељу живих”.

Венце и цвеће положиле су делегације општине Бојник на челу са председником Небојшом Ненадовићем, и представницима општине Лебане, Војске Србије на челу са генерал потпуковником Милосавом Симовићем, Општинског одбора Савеза потомака ратника Србије од 1912. до 1920. године, делегације бораца Медвеђе, Лебана, Власотинца и Лесковца, начелник Јабланичког управног округа Милош Ћирић,истиоричар проф.др Дејан Антић и делегације месних заједница Бојник и Драговац.

У знак сећања на погубљене недужне цивиле, Дом културе организовао је традиционални књижевни конкурс на тему “Крвави фебруар”, а овом приликом прочитана је и победничка песма Љиљане Терентић из Смедерева под називом „Дедин аманет“ у извођењу ученика бојничке Техничке школе Лазара Анђелковића.

Другонаграђена песма је „Крвава зора“ песникиње Валентине Дабић из Лугавчине код Смедерева, а треће место освојили су стихови Данијеле Стојковић из Лесковца под називом „Писмо са неба“.