Бојник добио 3,5 милиона за енергетску санацију

Данас је министарка Дубравка Ђедовић, уручила општини Бојник, уговор о суфинанирању програма енергетске санације породичних кућа и станова који спроводи општина Бојник. Укупна подстицајна средства за реализацију програма износе 5 милиона динара, од тога општина Бојник издваја 1,5 милион док 3,5 добија од Министарства рударства и енергетике.

„Енергетска ефикасност се тиче свих нас, не само државе и Владе, већ свих вас јединица локалних самоуправа, општина, градова, индустрије, привреде малих и великих предузећа. То је задатак у коме сви морамо да учествујемо“, рекла је Ђедовић.

Овај програм Министарство успешно спроводи већ три године, додала је министарка, и нагласила да ова помоћ грађанима да замене врата, прозоре, поставе изолацију, уграде ефикасне котлове и поставе соларне панеле, представља заједнички рад на енергетској транзицији. „Први пут на овом јавном позиву грађани могу да добију и до 65 одсто субвенције ако се пријаве за више од једне мере. Предност имају општине које су најмање развијене и код којих је високо загађење. Њих је било 49 на овом позиву“, рекла је министарка.

Између 8 и 9.000 домаћинстава моћи ће да смањи потрошњу енергије, навела је Ђедовић, а уштедеће се 90 милиона киловат сати.

„Трајаће пет година, сваке године ће бити слични позиви. Оно што је важно – нема рокова. Грађани немају рок за пријаве, позив је отворен целе године. Очекујемо да ће 50.000 домаћинстава да прими субвенције за шта је опредељено 50 милиона долара у сарадњи са Светском банком и другим финансијским институцијама“, рекла је министарка.