Уређење пијаце у селу Косанчић

У селу Косанчић пијаца постоји већ 50 година. Косанчић је некада био општинско место, а сада је једно од највећих села у Бојничкој општини. Крај самих сеоских кућа убрзано ниче агро-бизнис зона. У Косанчићу постоји Основна школа са 8 разреда и неколико истурених одељења, пошта, амбуланта, Месна канцеларија  али и пијаца. Пијаца ради само један дан у недељи али је изузетно битна мештанима, не само Косанчића, већ и мештанима села која гравитирају  Косанчићу. Косанчићу гравитирају суседна села Стубла, Бријање, Ћуковац, Граница и Обилић, док су мештани Кацабаћа више усмерени ка Бојнику као већем центру. Пијаца се налази на ливади крај амбуланте и има само неколико тезги, сви остали продавци своју робу излажу и продају како се ко снађе. У претходном периоду, по пријавама,  деловала је инспекција и затварала пијцу, то је био повод  да се започне са уређењем ове пијаце.

О уређењу пијаце у Косанчићу разговарали смо са Небојшом Ненадовићем, Председником Општине Бојник и сазнали да је добијено идејно решење и очекује се, за око две недеље и дозвола за градњу .

Пијаца ће се налазити на истом месту, биће опремљена тезгама, имаће управну зграду и санитарне просторије. Када буде уређена биће дата на управљање ЈКП“Јединство“ из Бојника, које управља и Бојничком пијацом. Ненадовић је нагласио,  да је Косанчић, пре краћег времена, добио контејнере на  свакој раскрсници, поправљено је осветљење, а настављају се и радови на агро-бизнис зони.

Преко Министарства привреде добијено је 30.000.000 динара и тим новцем ће бити стављене у функцију две парцеле, док ће остале бити уређиване касније, у складу са захтевима инвеститора. У оквиру овог пројекта  добијен је и пројекат за изградњу кишне и фекалне канализације до колектора ,а после пречишћавања од колектора се, пречишћена, вода одводи у Пусту Реку. Вредност ових радова је око 27 милиона динара и тендер је расписан.

Циљ ових пројеката је да се омогући запошљавање житеља овог краја и побољшају услови живота у Косанчићу, као једном мањем центру. Нова радна места омогућиће запошљавање младих, који ће у том случају остати у својим домовима и на својим имањима, неће се гасити породична огњишта, а млади брачни парови одлазити да у великим градовима буду подстанари. Моћи ће, у своје слободно време, да се баве и пољопривредом као допунском делатношћу, па њихова имања неће зарастати у коров и шибље.