КОСАНЧИЋ – Завршени радови Прве фазе на Агро-индустријској зони

На Агро-Индустријској зони у Косанчићу приведени су крају инфраструктурни радови Прве фазе. У тренутку снимања завршавани су радовима на изради тротоара. Руководство општине Бојник на челу са Председником општине Бојник, Небојшом Ненадовићем, је обишло Агро-индустријску зону Косанчић управо у тренутку када су асфалтирани последњи метри тротоара. То су, уједно, задњи радови прве фазе. Преостало је, по речима Небојше Ненадовића, Председника општине Бојник,  да се у другој фази кишна и фекална канализација одведе од Агро-индустријске зоне до колектора, пречисти и затим одведе до Пусте Реке.

Радови на другој фази ће, како очекују, почети крајем ове или почетком следеће недеље и трајати око 2 месеца. Досадашњи Председник СО Бојник, Дејан Стојановић, је истакао да ће у наредном периоду у сарадњи са Развојном Агенцијом Србије радити на довођењу инвеститора у Агро-индустријску зону. Очекују отварање већег броја нових радних места. Нагласио је да је један од најважнијих циљева  отварање нових радних места и заустављање економских миграција, као и да на томе предано раде већ читаву деценију.

Укупна уређена површина  је 53 хектара, од тога је за агро зону сачувано 33 хектара, а преосталих 20 хектара је подељено у 4 парцеле по 5 хектара за прерађивачке и индустријске капацитете. Парцеле намењене за прерађивачке и индустријске капацитете се због лакшег приступа за транспорт робе налазе уз сам приступни пут. Развојна агенција Србије је  Агро-индустријску зону ставила на привредну мапу Србије, што ће додатно позитивно утицати на потенцијалне инвеститоре.

Средства за уређење ове зоне су обезбеђена, преко донаторског  ЕУПРО програма, у износу од 1 милион евра, док је износ од 26 милиона динара, са којим је требало да учествује општина Бојник, добијен од Владе Републике Србије. Једна од предности Косанчића, за овакву Агробизнис зону, је његов географски положај. Налази се у равници, на путу који спаја Бојник, преко Доњег Брестовца, са Нишем и Лесковцем али и аутопутем Београд-Ниш-Скопље, од ког је удаљено свега 12км, што је за транспорт производа веома битно па ће сигурно позитивно утицати на потенцијалне инвеститоре.

Највећи део радова је извела група извођача „Водоградња“,  „Елба“ и „Trace“,асфалтну саобраћајницу дугу 2,5км са водоводом, кишном и фекалном канализацијом и електроинсталацијом. Уведени су у посао  12. новембра, рок за те радове је био 150 радних дана, а вредност  pадова 137.500.000 динара, без ПДВ-а.

Село Косанчић је Војвођанског  типа, са широким улицама-шоровима и дрворедима са обе стране улице. Ту су још увек и клупице, крај капије, док бунари више нису потребни од кад је направљен водовод. Добар део улица је асфалтиран. Косанчић је некада био Општинско место а сад је једно од највећих села у Општини Бојник. У Косанчићу постоји Месна Канцеларија, пошта , телеком, школа, амбуланта, пијаца и 3 продавнице прехрамбене робе. Ту је и фарма пилића у којој је некад радио велики број Косанчана. Косанчићу гравитира неколико села. Током година много се младих одселило у градове али има и добрих домаћина и породица где живи неколико генерација заједно. Мештани Косанчића али и околних села па и Бојника са пажњом прате све што се дешава око Агро-индустријске зоне која треба да донесе нова радна места. Надају се и млади и стари да ће ту наћи посао. Стари се надају да ће се ту запослити и допунити радни стаж до пензије. Млади прижељкују радно место да би остали да живе на продичним огњиштима и да поред посла наставе да обрађују своја имања.