Архиве категорија: Дечија заштита

Дечије игралиште у селу Ђинђуша

На велику дечију радост, локална самоуправа општине Бојник, уредила је и опремила дечије игралиштепоред спортског терена, испред школе и вртића, у селу Ђинђуша.

Игралиште је опремљено љуљашкама, клацкалицама, пењалицом и кућицом са тобоганима.

Опремање још једног места за игру и уживање најмлађих, део је опште стратегије комуналног уређења јавних површина на подручју општине Бојник.

Руководство општине Бојник, на челу са Председником општине, господином Небојшом Ненадовићем, свакодневно, показује да брине за најмлађе, обезбеђујући им лепо уређена и безбедна места за игру и дружење.

Дечије игралиште у улици „Светог Саве“

На велику дечију радост, локална самоуправа општине Бојник, уредила је и опремила дечије игралиште, поред спортског терена, у улици „Светог Саве“ у Бојнику.

Игралиште је опремљено љуљашкама, клацкалицама, пењалицом и кућицом са тобоганима.

Опремање још једног места за игру и уживање најмлађих, део је опште стратегије комуналног уређења јавних површина на подручју општине Бојник.

Руководство општине Бојник, на челу са Председником општине, господином Небојшом Ненадовићем, свакодневно, показује да брине за најмлађе, обезбеђујући им лепо уређено и безбедно место за игру и дружење.

У Бојнику отворена Роса – школа родитељства

У Дому Здравља Бојник отворена је Роса – Школа родитељства у којој ће будући родитељи имати прилику да добију стручне савете и подршку током трудноће и првих година одрастања детета.

Роса вода је, у сарадњи са Министарством здравља, покренула дугорочан прогам за подршку успостављању и развоју школа родитељства у здравственим установама у којима овакав вид подршке не постоји.

Подршку родитељима пружаће педијатри, гинеколози, стоматолози и патронажне сестре, који су прошли акредитовану обуку Градског завода за јавно здравље, која је у складу са последњим професионалним стандардима у овој области“ рекла је помоћница министра здравља Весна Књегињић.

У име локалне самоуправе, Министарству здравља и компанији Роса вода, захвалио се председник општине Бојник Небојша Ненадовић.

Бојник је једна мала општина али се ми залажемо да будемо у тренду са дешавањима модерног света а ова школа ће бити од велике користи будућим родитељима“ – казао је Небојша Ненадовић захваливши се уједно компанији Роса и Министарству здравља.

У оквиру школе родитељства, у наредном периоду, биће подржано око 110 беба и родитеља који ће добити стручну помоћ у периоду планирања и проширења породице.

Спремни смо за почетак рада и слободно могу да кажем да ће труднице, мајке и деца имати један едукативни кутак, где ће моћи да добију све релевантне информације о трудноћи, здравом порођају, првим данима после порођаја и одгоју своје деце. Будуће мајке неће више морати да траже савете од комшиница, рођаке или на интернету већ ће праве и стручне савете добијати управо овде од људи који су стручни“ – рекао је Борисав Трајковић, директор Дома здравља у Бојнику.

Отварање школа родитељства представља наставак иницијативе Роса воде и Министарства здравља да уложе у спокојно родитељство.

Значајну улогу у отварању школа имају грађани, који су куповином паковања Роса воде од 1,5 литра подржали сигурну мрежу родитељства.

Предавање на тему вршњачког насиља

Данас је у сали Дома културе „Бојник“, а уз подршку локалне самоуправе, одржано предавање на тему вршњачког насиља. Предавач је била проф. др. Марија Ранђеловић, педагог, књижевник и политичар.

Она је истакла да је вршњачко насиље у порасту у Србији, као и да нисмо сви адекватно информисани да га препознамо, нити да да уочимо све знаке вршњачког насиља, који нас упућују на то да се дешава нешто што је проблем данашње омладине.

Према њеним речима, важно је да научимо да препознамо потенцијалне жртве и потенцијалне насилнике, да знамо како се врши насиље, како се оно доноси из породице и како преко медија улази у породицу.

На младе утичу породица, школа, медији, вршњаци. Уз одсуство васпитања и утицаја различитих фактора може доћи до поремећаја у понашању. Што се тиче вршњачког насиља и његове класификације као поремећаја у понашању, његови узроци се могу тражити у погрешном васпитању, у нереаговању установа, у погрешним узорима, у неправовременој и неадекватној реакцији друштва, породице, школе и свих установа одговорних за развој омладине.

Др. Ранђеловић истиче да је превенција предуслов свега, јер да бисмо нешто спречили морамо да знамо доста о самом проблему.

Превенција се огледа у потенцијалима локалних самоуправа у смислу да свака заједница треба да на што бољи начин искористи своје потенцијале који омогућавају да млади користе своје слободно време на садржајан и користан начин. Ту се пре свега мисли на установе културе, спортске клубове, установе социјалне заштите, центре за професионалну оријентацију.

Предавање је одржано пред око 150 ученика и просветних радника основне школе „Станимир Вељковић Зеле“ и техничке школе „Бошко Крстић“.

Комби за малишане из вртића

Предшколска Установа „Ђука Динић“ у Бојнику добила је нови комби. Средства за куповину издвојена су из буџета општине.

Директорка предшколске Установе, Биљана Стојановић, захвалила се локалној самоуправи, на челу са Председником општине Небојшом Ненадовићем, за куповину возила, које ће служити за превоз деце на територији општине Бојник.

Предшколску Установу „Ђука Динић“ у Бојнику, похађа 217 малишана.

Локалној самоуправи општине Бојник приоротет је да малишани имају све услове за боравак у вртићу.

Захваљујући локалној самоуправи општине Бојник, вртић је, у предходном периоду, добио видео надзор и расвету, а у наредном периоду, планирана је реконструкција крова и грејних тела.

Предшколска Установа „Ђука Динић“ у Бојнику има и 9 истурених одељења, која похађају деца припремног предшколског програма. Комби ће превозити децу из Црквице, Мрвеша и Ђаца до вртића, јер у овим местима нема истурених одељења.

Предшколска Установа „Ђука Динић“ у Бојнику, ове године обележиће 35 година постојања и рада.

Новчана помоћ за ђаке прваке

Поводом дечије недеље и Дана Општине Бојник, Председник општине Бојник, господин Небојша Ненадовић и Председник Скупштине општине, господин Дејан Стојановић приредили су пријем за ђаке прваке Бојничких основних школа.

Овом приликом 106 малишана добило је новчану помоћ од по 3.000 динара. На овај начин је локална самоуправа показала да води рачуна о најмлађима.

Господин Небојша Ненадовић, Председник општине Бојник, казао је да, као човек, који је годинама радио у просвети, зна за све проблеме са којима се суочавају учитељи и родитељи.